Természetesség és elsődlegesség a szexben
2019. december 16. írta: Dr. Tóth Emese orvosszexológus

Természetesség és elsődlegesség a szexben

az_elso_bbse_gi_elvro_l.png

A szex prioritása

 

Azért vizsgáljuk meg újra és újra a szexualitást, hogy egyre érthetőbbé váljon és a gyakorlati megvalósítása is fejlődjön. Tudni kell, hogy mi minden a szex. Fontos, hogy tanítani is lehessen, a kapcsolatok tanai között méltó helyen, a jó egészségért, és a születendő utódokért. Nem elég csupán elvárni, hogy a sok tiltás és rejtegetés után egyszer csak átlendüljenek a fiatalok a gyerekkorból egy boldogság és családalapítás felé haladó felnőtt életbe. Meg kell próbálni minél emberibben és ugyanakkor minél egyszerűbben megközelíteni a szexet, és direkt abban a formában, ahogy a természetben mindig is megmutatkozott.

 

A természetesség törvénye

 

A szexualitás a természetben nem válik külön más működésektől. Kedvező körülmények között felizzik a belső tűz, kedvezőtlen körülmények között pedig szünetel. Ez akkor is így van, ha csoportokban, családokban élnek, és akkor is, ha a magányosság jellemzőbb. Az embernél úgy tűnik, hogy biológiailag folyton kedvezőek a körülmények. Ez persze nem teljes, ha kihagyjuk a környezet hatásait. Csak nézzék meg a mai, ipari-technikai civilizációkban a helyzetet. Vizsgálják meg önállóan is, hogy miért van szükség mesterséges megtermékenyítésre és párterápiákra, avagy potencianövelőkre és lelki problémák megoldására.

A gondolkodásban és a viselkedésben a legtöbben igyekeznek teljesen elszigetelni a szexet, ezért található róla annyi hibás és hiányos, sőt teljesen életszerűtlen megközelítés. Az elkülönítésnek mesterséges oka és célja van. Például a kordában tartás. Teljesen elfogadhatatlan azonban, hogy dogmákkal és más tévedésekkel akarnak életeket szabályozni vagy elválasztani a helyes életmódtól és a józan észtől. Ez nem lehet csupán tévedés. Sosem láthatták ezeket a hibás nézeteket beigazolódni a természetben, ezért hintették el talán azt is, hogy az emberiség különbözik a természet többi szereplőjétől. Aztán ez már könnyen elvitt oda, hogy egyenesen különbnek tartsák az embert a többi élőlénynél. Az volna? Ezeket a régi nézeteket bármely korban és társadalomban csak erőszakkal lehetett betartatni, vagy még úgy sem sikerült. Fontos lenne, hogy ezt megtudják, és többé ne erőszakolják bele a régebbi vagy a modern kori, hézagos és torz nézeteket és elvárásokat a természet dolgaiba, ami a saját életüket is jelenti.

 

Az elsőbbségi elv

 

Ha természetszerűleg tudjuk nézni a nemiség egyéni és csoportos működéseit, akkor arra is hamar rá lehet jönni, hogy a szexhez kapcsolt dolgok bizonyos módon kiemelt előnyöket élveznek. Nem abban az értelemben, mint valaminek az oka vagy következménye. Nem is csupán biológiai értelemben. A szexualitás sokszorosan összetett, más működésekkel is szoros összefüggésben lévő működéshalmaz. Nem diktátorként szerepel, ahogy korábban gondolták, hogy minden miatta történne, hanem nagyfokú érzékenysége és a szervezet egészére ható változékonyság miatt leelőzi a többi működést. Ha pedig elindult valami, akkor a többi rész is rámozdul.

 

Az érzékenység

 

Mindig a legérzékenyebb részek reagálnak elsőként, s ezzel indítják be az egész rendszert, amely ekkor még csak ösztönösen, vagy helyesebben érzések és sejtések alapján kezd mozogni. Közben sok energia szabadul fel a tartalékokból, hogy az ilyen hirtelen kialakuló igényeknek is eleget lehessen tenni. Arra reagál az élőlény, ami körülötte zajlik. Ez az, ami miatt mindig kiemelkedő fontosságú a szex: a változékony helyzetek miatt. Stagnáláskor vagy már a leépülések fázisában, például idős korúaknál vagy betegeknél, el is múlik ez a szerep. Jól látható a párkapcsolatok alakulásában, ha már nincsen elegendő aktivitás és kötőerő, akkor a változékony körülmények között könnyebben szétesnek a kapcsolatok. Stagnáló körülmények között viszont lassan alszik ki a tűz és ez hosszan vagy végleg így maradhat.

A nagyobb érzékenység logikus módon nézve is gyorsabb és jobb reakcióképességgel járhat, hiszen ez azt jelenti, hogy az érzékenyebb emberek másoknál hamarabb és erősebben reagálnak az őket ért ingerekre. A változékonyság előnyt jelent, ezért a fejlettebb, azaz a komplexebb érzékenység a fejlődés megfelelőbb alapja. Így az erotika, a szerelem, a szex és a fejlődés összefonódtak, és egyúttal az összekapcsolódások ilyen módokon lehetséges fejleszthetőségéről is szólnak. A családi életben is szükség van kisebb-nagyobb változásokra, hogy az ott élők megtarthassák vagy növelhessék a potenciáljukat, ezt a belső tüzet.

 

Az elemi érdekek

 

A szex tehát nem csak az utódlással játszik szerepet a fejlődésben, hanem minden emberi élet egyedi fejlődésében is. Direkt keveredni kell egymással, ezzel lehet a legkönnyebben gerjesztődni a nagyobb potenciálok tartományaiba és így megváltozva még tovább jutni. Fontos, hogy ezt a lehetőséget ne korlátozzák természetellenes módokon butaságból vagy a társadalmi, gazdasági és vallási okokra hivatkozva, melyekkel általában szokás silányítani az emberi faj genetikai előmenetelét és természetes jólétét. A kedvezőtlen hatások a szerelmi viszonyokat is tönkre teszik. Csupán azzal is, ha csökken a közvetlen egymásra hatás lehetősége és persze nem helyes az sem, ha önző magán és társadalmi célok miatt erőszakosan kezdeményezik a kapcsolódást és a szétválást.

Az elemi érdekek természetesek és ennek megfelelően alakulnak, de nem tévesztendők össze az önző érdekekkel. Elemi érdek a vágyódás a szeretetre és a megértésre, vagy a családra és a teljes életre. Önző akaratnak tartható a kisebb-nagyobb csoportban elérni kívánt előnyösebb helyzet érdekében történő párválasztás és ember-kihasználás vagy a félelemből kapaszkodást Még akkor is, ha ezt olykor szép köntösbe öltöztetik és igényes dolgokkal veszik körül.

 

Realitás szűken vagy bőven mérve

 

Az intim kapcsolatokon keresztül nagyon erős vonzások és egyesülések építhetők fel, amivel az optimumot lehet kihozni a közös célokból, emberileg és társadalmilag. Az így beindítható bőséges energia- és információáramlás eredményezi a megújulást és a kedvező változásokat, valamint létrehoz erős együttműködéseken alapuló, a környezetre is nagy hatású viszonyokat.

Az érzések természetesen reálisak a nem valódi vagy a már nem élő hatásokra is. Például TV-t nézve vagy zenei felvételeket hallgatva is reális változásokon lehet átmenni. A különbség főleg abban van, hogy míg a felvételek és elektronikai vagy digitális úton közvetített érzelemkeltők egy szűkebb spektrumra korlátozzák élvezőjüket, addig az élő kontaktusok során sosem tudható, hogy mit és mennyit kapnak a következő pillanatban, és a kifejlet lehetőségei is végtelenek.

OrgasmService Do by Dr. Emese Toth - https://www.drtothemese.hu/

Foto: Lucky Business/Shutterstock

Szöveg: Tóth Emese/drtothemese.hu

Az itt és máshol megjelent írásaimban közölt információk mindegyike a saját kutatásaimra, munkáimra épülnek és kizárólag a saját véleményemet tükrözik. Szerzői jogvédelem alatt áll valamennyi itteni vagy bárhol máshol, a nevem alatt megjelent tartalom is. Használd nyugodtan, hivatkozva a szerzőre, rám, vagy egyszerűen add meg a forráshivatkozást.

A bejegyzés trackback címe:

https://drtothemese-orvosszexologus.blog.hu/api/trackback/id/tr2715229146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása