Impotencia, hiányzó orgazmus és társaik I. rész
2020. december 29. írta: Dr. Tóth Emese orvosszexológus

Impotencia, hiányzó orgazmus és társaik I. rész

A szex fizikája

shutterstock_358212992_1.jpg

Képesség az élvezethez

 

A sokat emlegetett potenciál - mint teljesítőképesség - arról szól, hogy a témába vágó munkavégző képességed milyen állapotban van, azaz mire számíthatsz, amikor hozzá fogsz kezdeni a cselekvéshez. A potenciált a tested energiatartalma határozza meg. Az energia felvétele aktív munka árán történik, majd a testben raktározódik és onnan szabadul fel, amikor éppen szükséges.

Az izgalmi állapot is erről szól. Felmelegszel, gyorsabban ver a szíved, többet lélegzel, meglódulnak a szükséges többi működések is. Ezeket mind abból az energiából fedezed, amit az izgalmi reakció, más néven a stressz szabadít fel benned. Reakcióról van szó, azaz mindig van ok, ami kiváltja.

 

Hogyan zajlik megfelelően a stressz és mi az a női érzékenység?

 

A stressz mindig komplett reakció-sorozat, amit a hirtelen bekövetkező kisebb-nagyobb változásokra ad a test és természetesen a nemi izgalmakhoz is stressz kapcsolódik. Ha zavart szenved ennek a folyamatnak a lezajlása, akkor a felszabadult energiát nem sikerül a megcélzott munkában, például az aktusban felhasználni, hanem éppen ellenkezőleg, a szex-működések hirtelen fél gőzre kapcsolnak vagy leállnak. Ez a STOP válasz egy igen fontos önvédelmi reakció. Nem engedi meg, akár tetszik neked akár nem, hogy többet adj le adott idő alatt, mint amennyi károsodás nélkül megengedhető számodra. Ilyen védelmi jelenséget csak a szexnél láthatunk. Ha például cipekedned kell, akkor nincsen stop csak fáradtság és fájdalom. Ha menekülnöd kell, akkor sem engedheted meg magadnak a leállást. A szex azonban luxus élet, hiszen az élvezetről szól és arról a másokkal való kapcsolatról, ami a szexen keresztüli átadáshoz épül fel. Ha van mit adnod és elég hozzá a képességed, akkor mehet, ha nem, akkor te vagy a fontosabb és az átadás tilos.

Az aktivált testben felszaporodó szabad energia tehát kezdetben meghajtja a légzést és a keringést, olykor a kiürítést is, hogy ezzel is tehermentesítsen. Az izgalom felépítésére és fenntartására azonban nem használsz fel minden energiát, hiszen még nem is cselekedtél. Aztán elkezdted, de volt egy STOP vagy mégsem alakult tovább köztetek a kapcsolat és nem lett folytatás. A megmaradt és feleslegessé vált szabad energia nem használódott fel, mert túl rövid ideig tartott vagy nem is volt aktus. Ilyenkor nem tud újra lekötődni, ezért ki kell lökődnie a testből, hogy ne romboljon. (A folyamatos stressz ugyancsak emiatt romboló hatású, hiszen folyton sok szabad energiát termel, ami nem tud felhasználódni és levezetődni, de megfelelően pótlódni sem. Ez zavarokhoz, kimerüléshez majd betegségekhez vezet.)

Ha csak kis mennyiségű ez a felhasználhatatlan maradék, akkor nem nagy probléma, hamar felhasználódik a stressz utáni lecsengés során. Ha azonban sok, akkor mindig van újabb szintje a bebiztosításnak, amivel túl lehet élni. A testnek ki kell ráznia magából a felesleget, ezért remegni vagy rázkódni fog és így szabadul meg tőle. Ennek klasszikus formája az erős sírás vagy az erős nevetés. És már vége is van a feszültségnek, ezzel levezetődött. Ha azonban ez sem sikerül, akkor részegséghez hasonló állapot alakulhat ki, zsibbadással és émelygős, szédülős, ijesztő rosszulléttel. Ennek megoldása például a tetőtől talpig, bőséges zuhanyzás langyos vízzel, leföldelésként.

Olyan nők például, akik nagyon érzékenyek arra, ha túl sok energia szabadul fel bennük és úgy maradnak vagy ha túl sokat kapnak egyszerre, például egy páros szex alkalmával, sírnak vagy nevetnek aktus közben vagy legalább az orgazmus elérésekor. Ezek a nők más erős helyzetekben is hasonló reakciókat adhatnak. Jóval ritkábban, de egyes férfiaknál is előfordulhat ilyen vagy még gyakrabban az aktus után felpattannak és valami másba, valamilyen munkába fognak bele, amiben levezetik.

 

A STOP reakció és a gyenge pontok

 

A férfi leggyakrabban a szívével és végül az életével fizet azért, ha például állapotához nem illeszkedő módon és akár gyógyszeresen is túlerőlteti magát a páros szexben, azaz az átadásban. Például egy váratlanul közbejött csábítás hatására. Felülirhatja a természetes STOP reakciót, de olyat ad át, ami túl sok neki és már nem volna szabad. Ez nagy rizikó. A nők gyenge pontja inkább a tudat-lélek kapcsolat könnyen felboruló egyensúlya, és ennek következtében egyre jobban elszakadnak a valóságtól, egészen a zavarodott állapotig jutva. Ez akkor következik be, ha nem tudnak nőként kiteljesedni és biztonságban élni a velük élő férfi mellett. Miért nem?

Azért, mert a párkapcsolatukba nem vittek már bele elegendő életet. Azért mert az átadás mindkét részről lecsökkent. Az átadás pedig akkor hiúsul meg, ha a nő és a férfi már nem potens és ezért "üres kézzel" jártak haza. Elmaradt a tudatos önkarbantartás és elfelejtettek élvezetesen élni. A párok igazi gyenge pontja az, hogy egy idő után elfáradnak az életüktől, egymástól és elfelejtik, hogy eleinte sem magától ment minden olyan jól. Régen sokat beleraktak egymásba és sokat foglalkoztak saját magukkal is. Nagyon aktívan élvezték önmagukat és egymást. Később is ugyanezt kell tenni ahhoz, hogy újra feltornázzák a színvonalat. Eleinte koncentrálni kell rá és még fárasztóbb lesz a sok plusz munka amivel jár, de hamarosan kezd megjönni az erő és vele a kedv is. Éppen úgy mint a sport edzések újrakezdésekor. Nem kell bűntudatot éreznetek amiatt, hogy nem a ma oly trendi szétválás mellett szavaztatok, hanem a nehezebb időszakokban sem hagyjátok elhalni a közös életet.

 

A luxus potenciál felhalmozása

 

Az energiatartalom mennyiségileg függ ezektől a tényezőktől: 

- emberi kapcsolatok száma és gyakorisága

- szexuális edzettség (mozgás, izgalom, kielégülés) 

- energia tartalék tároló kapacitás

- fizikai edzettség, 

- lelki edzettség

 

A tartalékok nagyobb mértékű felhalmozása nem neked kell, hanem a luxus potenciál eléréséhez szükséges. Ahhoz, hogy párosban legyen mit átadnod. Olyan energiamennyiség, ami neked már nem fog hiányozni, mert feleslegben van benned. Lehet, hogy ilyenkor könnyebben felépül benned, ami a kapcsolódáshoz kell és minden nagyon jó lesz, de lehet, hogy képtelen leszel az ijedtségen kívül bármi másra és csak hasmenésed és szapora szívdobogásod lesz, azaz csak a stressz reakcióig jutsz el.

Tovább kellene  valahogyan transzformálnod az energiát a cél elérésébe, például az aktív, élvezetes együttlétbe, de kiderülhet a páros szex során, hogy épp nem vagy rá képes. Ez nem más, mint edzetlenség avagy alulterheltség okozta működési elégtelenség és zavar. Egyszerre edzetlen az idegrendszer, a keringés, az izmok és a nemi anyagok termelődése is csökkentett üzemmódban van. Mi okozza ezt? Egy az életmódot leíró szabály érvényesülése:

Amire egy ideig ritkán van vagy nincsen szükség, ami nincsen rendszeresen használva, az a működés leépül. A leépülés gyengülést és egyszerűsödést jelent, de egyben korlátozottá válást is.

 

A potencia zavarok előfordulása

 

A potenciazavarok úgy jönnek-mennek, mint a nátha. Érzékenysége a szexhez kapcsolt működéseknek a legnagyobb, ezért minden bajra vagy hiányra reagálnak, változékonyak. Nem csupán  jobb vagy kevésbé jó lehet az aktus és a kielégülés, hanem hol ilyen jó, hol olyan jó és jöhetnek érdekes, új meglepetések is.

Máskor viszont nem csak pillanatnyi zavarok vannak, hanem hosszan tartók is előfordulnak. A krónikus zavarokban már csökken az érzékenység és a változékonyság is. Egyre szűkebb lesz az a tartomány, amin belül lezajlik az aktus. Időben, erőben és élvezetben is.

Röviden megismételve: az a helyzet ilyenkor, hogy nincsen elegendő tartalékenergia, esetleg a tároló kapacitás is szűkös, mert a bővítésével sem sikerült foglalkoznod. Az energia felvételed sem hatékony, a leadás pedig gazdaságtalan és pazarló a felvételhez képest. Ez veszteséges állapotot tart fenn. Hiába edzel azonban az edzőteremben vagy máshol, a nemi működés egy másik “sportág”, ezért nem lett jobb a szexben az eredményed, ha nem szexelsz eleget.

A fiatal és tapasztalatlan felnőtteknél az energia gyors elpuffogtatása és az irányíthatatlanság dominál. Gyorsan kerülnek emiatt deficitbe, de gyorsan töltődnek újra. Viszont a stressz elszabadulása miatti STOP reakció akadályozza képességeik kiteljesedését.

Az idősebbeknél a tartalékok tartósabb megfogyatkozása és lanyha mobilizációja jellemzőbb. Ezek mellett a gerinc és az idegrendszer állapota befolyásolja a legjobban a potens nemi működést náluk is, ami a kor előrehaladtával egyre kevésbé alkalmas, kevésbé rugalmas és hajlékony. A krónikus betegségekről és gyógyszereikről most nem is beszélve vannak más bajok is.

Az általános energetikai zavar hatására a szervezetben mindenhol és minden működésben felléphet gyengeség és ezzel együtt mindenféle működészavarok jelentkeznek, melyek egyúttal a rendszer egyes részeinek romló együttműködését is jelentik, mint például az idegrendszer, a keringés, a hormonrendszer együttműködései és az egyes szervek egymással történő együttműködéseiben keletkeznek zavarok, félreértések, kiesések. Ez rendszer és alrendszer szintű hibákat jelent. Ilyen a vérnyomás ingadozása is. Ennek következtében kellemetlen panaszok és tünetek vannak jelen és nem az fog történni, amit szeretnél, hanem valami, ami a vártnál kevesebb, körítve újabb váratlan kellemetlenségekkel. A kezelésben szokásos gyógyszerek alkalmazása ezekhez a komplex állapotokhoz túl primitív hatásmechanizmusú, és nem is képes ott és úgy hatni, ahogy és ahol kellene.

Érdekes, hogy a potenciazavarok gyakoriságát egyébként mennyire nem jól becsülik fel. Úgy készítik a felméréseket és a statisztikákat, ahogy a betegségekét szokás, de itt nem erről van szó. A szexualitás zavarai , mély- és csúcspontjai sokkal mozgékonyabbak, változékonyabbak, mint a betegségeknél, mivel ezek a működések nagyon érzékenyek, és ezért a frontvonalban vannak az ember és környezete érintkezésekor. A mélypontok ezért gyakoriak, de sokszor néhány jól időzített aktus után helyreáll a rend. Legyengülés esetén azonban tartósak, ha nem teszel valamit a megoldás érdekében.

A csúcspontok ugyanennyire változékonyak, és nem mindig érthető, hogy minek köszönhetően, mert nem mindig akkor sikerül jól például egy aktus, amikor erre számítasz, mert ideális partnerek vagytok és a körülmények is kiválóak hozzá. Jó kis tréfa, ha éppen az ellenkező esetben történik meg, hogy meglepően jól sül el a dolog. A lényeg úgy tűnik az, hogy a kapcsolódás feltételei meglegyenek, mert akkor sikerülni fog, megállíthatatlanul.

 

Együtt a pácban

 

A nők és a férfiak problémáit külön kezelik, mert eltérő szakorvosok foglalkoznak velük.  A férfiak urológushoz, a nők nőgyógyászhoz mennek el. A problémák elnevezése sem pontos, inkább a tapasztalt kellemetlenségekre utalnak, hogy mindenki értse, miről van szó. Így a nőknek orgazmus zavara és hiánya van, valamint libidó zavara és hiánya. Ennél többet nem látnak belőle ők maguk sem.

A férfiaknál jóval látványosabban zajlik minden és ez alapján nevezték el a bajaikat is: merevedési zavar és hiány, korai magömlés vagy korai orgazmus, késői vagy nehéz magömlés és orgazmus, magömlés hiány és van még több más. Valójában ezek mind elégtelenségek, a nőknél és a férfiaknál is. A nőknél is megtalálhatók a korai magömlés és a merevedési zavar megfelelői és a férfiaknál is van orgazmus zavar és hiány, valamint libidó zavar és hiány. Frigid férfiak? Bizony!

Még tovább tisztázható a helyzet, ha azt is számításba vesszük például a férfiaknál, hogy lehet magömlés akkor is, ha merevedés és/vagy orgazmus sem kíséri. A nők esetén például hiányzik a hüvelyi, a a csikló, a mell és más orgazmusok vagy egyik sincs, és van hogy egyedül jól megoldják maguknak, de párban vagy “tele hüvellyel” nem megy. És még sok más nehézség is elő szokott fordulni.

 

A zavarok egységesebbek, mint hinnéd

 

Már munkánk kezdetén - több mint húsz éve - kiderült az is, hogy a merevedési zavar és a korai magömlés, melyek nemcsak külön, hanem együtt is előfordulhatnak, valójában nem is különböző zavarok. Ugyanarról van szó, csupán a folyamat dinamikája gyorsabb vagy lassabb. A korai magömlésnél  a dinamika nagy, a szervezet gyorsan és erősen kerül izgalomba, ezért gyorsan jön a STOP, de van orgazmus. A merevedési zavarnál lassabban alakul, nehezen izgulnak fel, ezért ráérős a STOP, de nem jön össze az orgazmus.

Amikor az intim edzések elkezdődnek és a növekvő potenciál hatására már hosszabb ideig képesek élvezni az izgalmakat, mielőtt bekövetkezik a magömlés, kis időre a merevedési zavar is megjelenik. Miért történik így? Azért, mert a javulás még nem elegendő, de még nincsen elegendő energia, hogy az intim edzések közben történő leadás ne okozhatna káros hiányt. Így időben jön a STOP a szervezet részéről. Ezt hagyni kell erőlködés nélkül megtörténni, mert másképpen fog jönni a további javulás, magától. Programunkban például a korai magömlés megoldásakor 5 percesről 45-re vagy fél percesről legalább 15-20 percre nő az aktus időtartama és közben a merevedés is rendben van, majd szorgalomtól függően ez még tovább alakulhat.

A kiváló nemi potenciálhoz sokkal többre van szükség, mint a hétköznapi élethez. A saját szükségleten túlmenően sok kell, ezért mondhatjuk, hogy a jó szexhez luxus potenciált kell összegyűjteni. Nagy energia-feleslegben kell lenni, onnantól van erős kisugárzás, jó közérzet és hangulat, kiváló libidó, valamint folyamatosan megemelkedett alapjárat. Olyan ez az állandó izgalmi állapot, mint a járó motorral álló jármű. Mindig készen áll. Az aktus ebben az esetben nagyon jól megy, nincsenek zavarok és gyengeségek, a férfi és a nő is képességei birtokában van és fiatalnak érzi magát.

Hamarosan folytatódik a 2. résszel.

OrgasmService Do by Dr. Emese Toth - https://www.drtothemese.hu/

Szöveg: Tóth Emese/drtothemese.hu
Foto: Maksim Vostrikov/Shutterstock

Az itt és máshol megjelent írásaimban közölt információk mindegyike a saját kutatásaimra, munkáimra épülnek és kizárólag a saját véleményemet tükrözik. Szerzői jogvédelem alatt áll valamennyi itteni vagy bárhol máshol, a nevem alatt megjelent tartalom is. Használd nyugodtan, hivatkozva a szerzőre, rám, vagy egyszerűen add meg a forráshivatkozást.

A bejegyzés trackback címe:

https://drtothemese-orvosszexologus.blog.hu/api/trackback/id/tr4016358622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása