Impotencia, hiányzó orgazmus és társaik II. rész
2021. január 05. írta: Dr. Tóth Emese orvosszexológus

Impotencia, hiányzó orgazmus és társaik II. rész

A szex fizikája

shutterstock_1043457700.jpg

 

Pszihés potenciazavar?

Bármily ideálisnak tűnhetett egykor a lelki tényezők előtérbe helyezésének bevezetése a potenciazavarok elhárításába, az nem igazolódott. Zsákutcába vezetett, de mostanra így is a legismertebb és a legegyszerűbbnek hitt lehetőség a tabletták után. Egyre kilátástalanabb útvesztőkbe lehet azonban kerülni, amint lelki oldalról kezdenek elemezni viselkedéseket, szituációkat, érzelmeket és okozókat. Még azok sem képesek ezekre alapozva átlátni magánéletük nehéz helyzeteit, akik ezt az üzletükben már sikerrel bevezették. Ami ugyanis jó például az előnyszerzésre a hadviselésben és az üzletben, az nem működik ugyanolyan jól a szívügyekben.

A pszicho-kutatásokban nem voltak életszerűek a vizsgálatokhoz kreált ember-ember kapcsolatok és a kutatómódszerek sem. Az sem volt életszerű, ahogyan a kezelések zajlottak. Addig nem is sikerülhet eltalálni a megfelelő hangnemet, amíg az elejétől a végéig mesterségesen előirányzott az összes lépés. A szakmai hibák és a tévedések jóval kisebb gondot jelentenek ehhez képest, mert azokat még ki lehetne javítani a gyakorlati tapasztalatok alapján.

Úgy tűnik, hogy inkább a módszerekhez igazítják hozzá a pácienseket és nem fordítva. Ezzel 4-5 év után a páciens félreképzett önterapeutává válhat, miközben a bajai mind megmaradnak. Az sem mindegy, hogy a nézőpont a természet hibáira vagy a csodáira fókuszál. Az egyik oldal készen áll az azonnali konfrontációra. A másik oldal együttérző és türelmes, a megismerés érdekében pedig hajlandó elmenni a tudományos naivitásig és hagyja magát meglepődni, ha a dolgok másképp alakulnak, mint sejtette.

A lelkiélet olyan megfoghatatlan és egyébként csak problémaként létező tényezői - mint az önbizalom, önértékelés, önkritika, önismeret, egoizmus, mások értékelése és a hozzájuk kapcsolt többi felület, főleg a viselkedési és a gondolkodásbeli tünetek, roppant változatosak. Emiatt szorgalmasan gyűjtik, rendszerezik és rangsorolják őket, de ettől még nagyon könnyű félreérteni és félrevezetni a dolgokat e színes karnevál által.

Az életben a különböző állapotokat, a kialakuló vagy széteső képességeket, a hiányokat és az elégtelenségeket, valamint átalakulásaikat érdemes megfigyelni és reagálni rájuk. Sokféle érzelemből és testi érzetből, valamint testi reakciókból és kapcsolódási igényekből, például vágyakból állnak. Nézzünk ezekre egy-két példát!

Hétköznapok és lavinanapok

Nem vált ki csodálkozást senkiből, ha egy lábtörésnél nem a sokk és a fájdalom okozta összezavarodott pszichét kezeljük, hanem a keringési zavart , a testi fájdalmat és persze a lábat. A szétesőben lévő képességet fejlesztő feladatokkal, edzéssel és közben a hibázások kijavításával újra működőképessé lehet tenni. A felismert hiányok pótolhatók és az elégtelenségek is edzésekkel és étrenddel állíthatók helyre. Gondolhatunk arra is, hogy a rossz akarat és a felelőtlenség által okozott erős stressz állapotok helyreállításához milyen logikus lenne a lelki megnyugtatás és az önkontroll bevetése vagy a hibás szereplő eltávolítása, de ennél is sokkal jobb, ha az idegrendszer megerősítésével és a keringés rendezésével foglalkoznak először, hogy helyreálljon az ember belső békéje.

Ha nem ez történik, hanem a félelmek és más lelki tünetek kerülnek először terápiás feldolgozásra, akkor még mélyebbre terjedhet a baj hasonlóan egy égési sérüléshez és krónikussá váló poszt traumás szindrómává alakulhat át. Ezt már sokkal nehezebb megoldani és bonyolultabb együttműködések kellenek hozzá. A nem látható, csak lelkinek tartott sérülések és zavarok esetén azonban mind máig megmaradtak a csak tüneti kezelési módszerek is és ezeket tévedésből oki kezelésnek gondolják.

Tegyük fel azonban, hogy nincs semmi nagy baj, csak a szokásos jobb-rosszabb napi élet zajlik. Mitől érzed jól vagy rosszul magad és ebből mire lehet következtetni veled és a dolgaiddal kapcsolatban? 

  • Ha a megszokott reakcióidnak vagy akár a vágyaidnak megfelelő dolgok történnek veled, mert sikerült az elképzeléseidnek szinkronba kerülni a realitással, akkor a közérzeted kiváló.
  • Ha azonban valami nem valósult meg időre és feladnád, akkor nem lesz jó a közérzeted és lesznek testi tüneteid is, pedig semmi baj nem történt veled, csak menet közben elégedetlen lettél.
  • Ha azt hiszed, hogy a dolgaid nem jó felé mennek, akkor a megvalósítás közben nem lesz örömöd, de nagyon is tévedhetsz és lehet, hogy minden rendben van, csak közben nehéz és átláthatatlan.
  • Ha pedig úgy érzed most jó felé haladsz, akkor máris boldog vagy, bár aztán kiderülhet, hogy korai volt az öröm.

 A hangulataid tehát kapcsolódnak az értelmezéseidhez és ezért nem lehetnek reálisak. Nem szabadna rájuk bármi mást építeni, mint művészi hatást. És még sok más lehetőség is van ebben a témában, ami tanulmányozásra érdemes. Mi történik azonban, amikor elindul egy valós lavina?

Ilyenkor felgyorsulva változnak benned a részletek és a reakciók. Eleinte még túl kevés információ birtokában vagy, sok a hiányzó részlet, nem áll össze a kép. A hiányok kiegészítése sürgető és pillanatnyilag az általad ismert, de a jelened adott idejére már elavult információkkal pótolod őket. Ez a munka és az érzelmi túltöltöttség leköt egy időre, ezért nem sietsz odafigyelni, de ettől még jobban lemaradsz. Nem frissíted magad az új információk aktuális felvételével. Az is lehet, hogy úgy gondolod, hogy már birtokában vagy a válaszoknak és leállsz a kereséssel. Ez a dolgok megszokott alábecsülése. Érdekes módon a test a fikcióidra is ugyanúgy reagál, mint a valóságra, és ettől függ a testi-lelki közérzeted és a hangulatod is. Eleinte tehát egyszerűnek látszik az ügy, amit terveid szerint indulatból és testi erőből fogsz megoldani, de aztán hirtelen elmerülsz annak titokzatos mélységében. Ez az önmegtévesztés veszélyes csapdája.

Fejben felborulva

A gondolkodásod elégségessége bármikor könnyen megkérdőjelezhető. A fej ugyanis önmagában túl kevés a tettek végrehajtásához, nem elég éber, nem elég érzékeny és nem eléggé realista. Persze a fej egyedül szeret dönteni a dolgokról. A döntéseivel pedig egyre jobban korlátozza a folyamatos információszerzést és a cselekvések szabadságát. Figyelmeztető jelek jönnek-mennek, melyek arra utalnak, hogy az idegrendszert, a tudatot és a többit is ideje volna már továbbfejleszteni.

Ehhez is sokkal jobb, ha először érzel, kísérletezel és hagyod magad szabadon reagálni. Például egy minél nagyobb és pontosabb érzékenységű működésre törekvő mérő- és feldolgozó műszert először mérni hagynak, és ha elegendően sok adat gyűlt össze, akkor indítják a feldolgozást. Nem szabadna elsietni a dolgokat. Csak jóval ezután kezdődhet el a megértési szakasz. A hosszabb távon alapos türelemmel felépített folyamatokkal pontosabb, tartósabb és mélyrehatóbb változások érhetők el.

A test és a lélek szerepe

Az életben a testi és a lelki reakciók együttesen fordulnak elő. A lelkiélet megfoghatatlan és instabil. A test kézzel fogható, lassan és tartósan változó illetve változtatható. Eleinte a testen érdemes dolgozni, majd aztán jöhet az érzelmek hozzákapcsolása, cselekvéseken keresztül. Végezetül kapcsolódik be a megértés és ezt igazán érdemes kivárni, hogy ténylegesen érthető legyen minden lényeges részlet. Ezen az úton általában sokkal hatékonyabban lehet eltávolítani az életből a bajokat.

Összesen csak három alapiskola szükséges ehhez. Az első a mozgás iskolája. A második az érzelmek iskolája. Itt összekapcsoljuk a mozgást és az érzéseket, azaz életszerűvé tesszük a tanultakat. A komplex átélés már free style üzemmódban fejleszthető tovább. A harmadik iskola a tudaté. Ebből a háromból hamarosan összeáll a kezdő felfedező tudása, amivel sikeresen folytathatja önállósodási kísérleteit, ezzel megnövelve a személyes területét és a szabadságát. Minden további új tanulás és új lépés újra ezen az iskolázáson megy keresztül.

 A működőképesség és annak megváltoztatása is aktív munka, mégpedig elmozdulás vagy váltás többek között az idegrendszeri állapotban. A test mozgásai közvetlenül a térrel és az idővel állnak kapcsolatban és kölcsönösen hatással vannak egymásra. Egy új működés idegrendszeri megjelenésekor a testnek új mozgása születik, és fordítva is igaz, egy új mozgás elsajátításakor a hozzá tartozó új idegrendszeri állapot is megszületik. Ezen a módon mindkét oldalról közelítve fejlődés érhető el. A fejlődés következő lépcsőfokára kerülve pedig javul a potenciál, a kapcsolódó képesség minősége, az átvétel és az átadás, valamint a további változásokra való hajlam és igény. Ezek kialakulása elindítja az újabb kedvező körülményeket a folytatáshoz. Végül oda-vissza hatások révén megkülönböztethetetlenekké válnak az egyes kapcsolatok és tényezők, és egyetlen egységes folyamatot alkotnak a komplexitás növekedésével a testben, a lélekben, a tudatban, sőt a viszonyaikban is.

Beépített megoldás

A sportolással szerezhető erőnléthez és ügyességhez közismert, hogy a tanulás mellett edzés is kell. Az élet maga is mozgás. Minden egyes része olyan, mint egy-egy külön sportág művelése. Természetesen a szexben is kiemelt szerep jut a mozgásnak. Változást csak aktív munka árán lehet elérni és ez mindig mozgással és elmozdulásokkal jár. A mozgáson keresztüli fejlesztés kihagyhatatlan a megoldásból és a célba jutásból. Minden javulásért aktívan meg kell dolgozni. Bármilyen nem, de a pontos munka garantálja a sikert, sőt meglepő ráadás is várható. Csak ismerni kell a feltételeket és ezekre kell kidolgozni a tevékenykedést.

A zavarok esetén jelentkező testi tünetek igen fontosak, hogy tudjuk, mi zajlik vagy mi nem zajlik a testben. Ám nem lehet akárhogyan értelmezni őket. A potenciazavarok okát például a merevedési vagy más zavarral küzdő embernél a péniszben keresni és ott megpróbálni kijavítani a hibát, mélységes süllyesztőbe küldi a férfiasságot és a vele élő nő nemi életét. A híres-hírhedt hímtag valójában csak a “slag” egyszerű funkcióját tölti be az átadás során. Nem képes oka lenni a potenciazavaroknak. A potenciazavarok okai ellenben nagyon is léteznek, magában a pénisz teljes hátországában, a testben, és azon belül főleg az idegrendszerben. Ha ott van kiadható plusz és nincsen akadály, akkor a slag alkalmassá válik a műveletre, de ha nincs, akkor a helyzet nem tart sokáig, már jön is a STOP reakció, szintén az idegrendszerből elküldve (Leírását lásd az első részben.). Ugyanez a helyzet a női nemi szervekkel is. Pirulák, pumpák, protézisek? - gondold át.

Melyik volt előbb?

 A lelki zavarok biztosan együtt járnak a potenciazavarok testi tüneteivel, de nem látjuk azt, hogy okozzák is őket. Az a nézet, hogy "mindennek lelki oka és kezdete van", jól ismert szlogen lett, de nem igazolható. Kissé összekeveredett benne a spiritualitás és az érzelmi élet is. A spirituális esszencia, a lélek, nem játszik szerepet az egyszerű terápiás módszerek sikerében, mert ezek nem hatnak rá. Az érzelmi életre és a gondolatokra, valamint a testre azonban igen. Így alakultak ki a modern önkontroll és más rávezető módszerek, helyenként keverve kevés spirituális elemmel is, például meditációs és légzéstechnikákkal.

Miért érezték szükségét a lélekgyógyászat modern kori formáit bevezetni? A jelek arra mutattak, hogy az emberek akkor fordulnak a bajaikkal segítségért, amikor megjelenik bennük a jelentősebb félelem és fájdalom. Előtte csak elhessentik vagy észre sem veszik. Mi volt kezdetben? Az egyszerűen megmagyarázható, múlékony panaszok. Ha azonban már megjelent egy kézzel fogható elváltozás is, egy tünet, ami látványos jeleket adott, akkor esetleg komolyabban vették, de eleinte nem túlzottan. Aztán mire észrevették és meg is értették, hogy mennyire nem jól vannak, akkorra már érzelmeik is támadtak, hiszen elkezdtek félni a bajtól és egyúttal már szenvedtek is benne. Többet azonban nem tudtak róla ebben a stádiumban, így maradt a rossz közérzetből és a kellemetlen érzelmekből összekreált, nem feltétlenül releváns információ.

Csak jóval később történik tehát olyan valami, ami a testi jeleket külön is megmutatja. Bár lehet, hogy az első testi jeleket még nem is kötik hozzá. Addig csupán fáradtak, nem tudnak koncentrálni, úgy vélik, hogy "túlságosan fejben vannak", de ezt csak átmenetinek hiszik. Csak amikor tudatára ébrednek, hogy innentől már ez van, akkor ijednek meg tőle.

Mivel az érzelmek megjelenésével és a szenvedéssel kezdődik el a tudatosulás, ez meghatározója lesz az érzelmek dominanciájának az állapotban és a problémával kapcsolatban is. Könnyen hiheted, hogy ez az oka, hogy nem vagy jól és hogy emiatt romlottak a testi működéseid. Rögtön találhatsz hozzá való bűnöst is. Mégsem ez a valós helyzet, hanem ez: A test legyengült, a működés leépült, a kínlódás betévedt, az élvezet elveszett. De már hónapokkal korábban elhúzták a színpadi függönyt, mert elindult a párkapcsolat friss drámája, a mindig zseniális nézőkkel, akik szerint az előadás igen látványos és közérthető. 

Következik a 3. rész.

OrgasmService Do by Dr. Emese Toth - https://www.drtothemese.hu/

Szöveg: Tóth Emese/drtothemese.hu
Foto:  G-Stock Studio/Shutterstock

Az itt és máshol megjelent írásaimban közölt információk mindegyike a saját kutatásaimra, munkáimra épülnek és kizárólag a saját véleményemet tükrözik. Szerzői jogvédelem alatt áll valamennyi itteni vagy bárhol máshol, a nevem alatt megjelent tartalom is. Használd nyugodtan, hivatkozva a szerzőre, rám, vagy egyszerűen add meg a forráshivatkozást.

A bejegyzés trackback címe:

https://drtothemese-orvosszexologus.blog.hu/api/trackback/id/tr8016364220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása