Miért éljünk egymással?
2021. április 20. írta: Dr. Tóth Emese orvosszexológus

Miért éljünk egymással?

Sosem vagyunk egyedül a világban és pont erre van szükség.

shutterstock_238079257.jpg

 

A szex több mint élvezet

Szexhez kapcsolt működéseink nem különülnek el a többitől és belsőleg egyébként is minden intimnek számít, nem csak a szex. Egymáshoz tartozik az összes testi és lelki működés és a gondolkodás is. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy mindig működik bennünk szex. El lehet nyomni ezeket az érzéseket, de nem lehet teljesen kikapcsolni, és például a légzéssel, a keringéssel vagy az emésztéssel is szorosan összefügg, tehát akár ezek változásai is okozhatnak titkolt érzeteket.

A nemi aktivitás hiánya ugyan nem okoz közvetlen életveszélyt, viszont függ tőle minden egyes részlet, azaz ha rövid távon nem, évek alatt akkor is sok probléma alakulhat ki. Az egyik ilyen ismert, általános egészség zavar a felgyülemlett stressz. A tűrőképesség - mint kitartás és közérzet, a terhelhetőség - mint aktivitás és dinamika, a munkaképesség - mint koncentráció és cselekvés, valamint az emberi kapcsolatok fenntartható száma és minősége egyaránt csökken. Sok boldogtalan és egyúttal fáradékony embert él, akiknek így semmi kilátása.

Képességünk kifejeződése a boldogságra sokféle szexuális és nem szexuális működés összhangja tehát: szerveink zavartalan munkája, finom idegrendszeri hangoltság, tiszta, nyugodt gondolkodás, és még sok más. Mindezek együtt teljes, egyedi rendszert alkotnak és más rendszerekkel képesek összekapcsolódni úgy, hogy ettől nem veszítik el végleg önmagukat.

Nagyon egyszerűen nézve három lépésből áll a szexualitásunk: vágy, izgalmas cselekmény, orgazmus állapot. Ha ennek a folyamatnak bármelyik apró feltétele elégtelenné válik, akkor hamarosan mind hárommal gondok lesznek. A sor végén lévő orgazmus végülis mindig megmutatja, hogy rendben mennek-e a dolgaink. Érdekes még, hogy az orgazmust avagy a kielégülést nem elegendő csupán a testben elérni. Mind abban el kell és el is lehet érni, amivel rendelkezünk. Ugyanakkor nem érdemes forszírozni, a természet sem tesz ilyet. Ez egy lehetőség, nem kényszer, és megvannak a feltételei.

Az érthetőség kedvéért például a látás egy kiváló lehetőség, de lehet nélküle is élni, és lehet akaratlagosan akadályozni, például letakarással vagy fénytelen környezettel, mivel a biológiai látásnak is vannak feltételei, de akaratlagosan erőlködni, hogy nagyobb felbontásban szélesebb spektrumban, például infravörösben is lássunk, ettől még nem lesz lehetséges. Lehet viszont fejleszteni és akkor a megfelelő feltételek tere is kiszélesedik.

A vágy az első lépés

A vágynak például nincsenek saját szervei, de testünk más részei, érzékszerveink és idegrendszerünk jó működése is fontos hozzá. A vágyhoz szorosan kapcsolódik az emlékezet és a fantázia is, ezek persze nagyon energiaigényesek. Pillanatok alatt színpompás, aktív világgá alakíthatjuk át a minket érő ingereket, melyek a vágyak nélkül csupán érdektelen változásokat tudnak okozni bennünk. Tehát egy emelkedett avagy inspirált aktív állapotról van szó. (A rendszerben mindig állapotokról beszélünk, ha a rendszer egészére jellemző dolgot képzelünk el.)

Például egy csók lehet mennyei érzés, de lehet csupán bőrfelületek érintkezésének érzete is.Ha csak emléket idézünk fel, például egy konkrét érintést, akkor a bőrünk, szívünk és a többi részünk is összehangoltan fog reagálni csupán csak erre is. Így az érintés már a jelenben is zajlik, mert áthozható a múltból. Még erősebben stimulálható emlékezés útján a vágy, ha azt aktuálisan illat, hang, fény és más ingerekkel is megerősítjük. Például egy megfelelő hangulatú zenét játszunk vagy hallgatunk közben. Ezzel már új saját világot építhetünk, amely tartalmazza a múltat, a jelent és a jövő is belekerülhet valamiképpen. (Világnak nevezzük a rendszerek esetén, ha az elképzelt modell elegendő energiát és információt tartalmaz az átéléshez, ami lehet látvány, érzés, közérzet, hangulat, gondolat, vagyis élményekkel járó állapotváltozás.)

Természetesen itt a belső világ ilyen fokú komplexitásáról van szó. Például ilyen módon minden álmodáskor új világot teremtünk, a belső realitásban, és az ébrenlétben ismét. Úgy képzelik el ezt, mint egy kukoricacső, amiben váltakozva világos és sötét színű szemek képződnek. Ha tovább dolgozunk egy belső realitásban kreált, életszerűen működőképes világon, akkor ez a realitás kikerülhet a környezetbe és ott is felépíthető. De a realitás lényegében már ezt megelőzően létrejött.

Az egyéni érzékenység szerepe

Ha a különféle témájú vágyakozást - realitások kreálását - nem gyakorolják rendszeresen, önmaguk örömére, azaz nem élnek át egyre újabb világokat, akkor egyre több és erősebb, egyre konkrétabb ingerre lesz szükség, hogy újra lázba jöjjenek. A gyerekek ilyen álomvilág életet élnek és náluk ez még nem különült el az ébrenléttől. Ez szükséges a fejlődésükhöz. A felnőtt azonban lényegében már nem sokat fejlődik és ezt a teste is mutatja. Inkább rá jellemzően átrendez, rendez és szintetizál, és ezért egymástól meglehetősen elkülönült a megélése és a megértése. Gyakran ez futtatja holtpontra, ahol csak rostokol. Ebből is a vágyakban szereplő valaki vagy valami iránti szerelem és a kielégülés képes kimozdítani, ami fiatalos, dinamikus és forró, de egyéb jellegzetességeiben is az aktívan fejlődésben lévő szervezetre hasonlít.

A szexműködések a tartalom kisugárzásaként is felfoghatók és mérhetők. Ha azonban túl sokáig benn rekednek a vágyak és a saját világok is túl régiek már, mert alig képződnek újak, akkor a régiek is megsavanyodnak vagy megkeserednek és ettől az egész állapot aromája ilyen lesz.  Az egész ember és az élete is. Túl érzéketlen és erőtlen lesz ez az élet. Messze elkerülendő, sőt megelőzendő az ilyen tendencia.

Éppen a vágy a legjobb és legtermészetesebb potenciálgyűjtő, ezért a belső építkezések kezdőlépéseként ezzel mindig foglalkozni kell. A vágyhoz viszont kellő érzékenység kell. Edzettség nélkül azonban nem lesz erőd hozzá, ahogy a párod kielégítésére sincs.

Eleinte a gyorsan újjáéledő vágyak ellenére sem lesz elég, mert saját magad számára sem lesz még elegendő a testi erő. Jó hír, hogy a testedzéssel a leggyorsabban regenerálható a leépültség és a vágyak már csupán csak ettől megjelennek. Nem csak a testben, hanem mindenhol.

Állj mindig tettre készen!

De ne csak férfiként. A női potenciálról ma még nem hallani, pedig ez emberi és nem férfi dolog. Az impotens nők hasonló panaszokkal küzdenek, mint a férfiak. Nincs vágy, ha van akkor a cselekményt nem követi kielégülés, de gyors kifáradás ás erőlködés, valamint a termékenység csökkenése vagy elvesztése kíséri. Milyen az egészséges vágy? Akkor vagy egészséges, ha kis ingerre is könnyen izgalomba kerülsz, amikor csak akarod, és ez gyakran eszedbe is jut. Ennek érdekében treníroznod kell magadat, elérve hogy a szexuális izgalom mindig ott bujkáljon, állandó készenlétben. E nélkül szinte semleges neművé válsz: se nő, se férfi az aktív cselekvőképes értelemben.

Hiány-tartományba csúszhatsz, és ezt a hátrányt már nehezebb visszadolgozni. Aki mínuszban van, az már nehezen emlékszik vissza a vágyakra, sőt ugyanarra, amire régen tudott, ma már nem képes vágyni. Ha az első lépés, a vágy, szenved zavart, akkor utána minden további lépés késik, pontatlan és erőlködő lesz, vagy létre sem jön.

Az érzékeny állapotról

Egyik életformából egy másikba tartó átmenet kialakulásához tehát belső átállás, állapotváltás szükséges. Új helyszín, új ismeretségek, időjárási tényezők, izgalmas cselekmények megtörténte után dinamikus váltások zajlanak az élő szervezetben.  Az érzékenység folyamatos fenntartása szükséges, hogy a saját folyamatok beinduljanak és megfelelően alakuljanak.

Mi számít tehát nagyobb érzékenységnek? Az alacsonyabb ingerküszöbbel és a rövidebb reakcióidővel bíró élőlények számítanak érzékenyebbnek és ez hozzájárul a fejlődési képességük elősegítéséhez. A külső környezetben történő változások és a következményesen szükséges belső átalakulások miatt felgyorsul a szervezet energia- és információ-cseréje. Nem mindegy milyen gyorsan és hatékonyan, azaz hogyan változik meg, mert ennek megfelelő lesz a jövője. Optimális idő alatt optimális átalakulás. Ez biztosítja a megfelelő alkalmazkodást. Annál nagyobb az érzékenység minél finomabb ingerekre éreznek kellemes érzéseket, és ezeket a gyenge ingerlés ellenére minél erősebb élménynek érzik. Tehát kis inger, kis méret is nagy élményt okozhat, ha jó az érzékenység.

Az érzékenység azonban nem állandó, hanem nagyon széles határok között változó. Ennek egyszerű modellje, hogy az érzékenység aktuális erőssége és azon belül, hogy mire érzékeny és mire nem, szintén állapot függő, tehát nagyon összetett. Ez magában foglalja a teljes személyt, ahogy aktuálisan létezik.

Az állapot, illetve változásai emberként úgy érzékelhetők, mint közérzet, és ebben erős vagy gyengébb is lehet az érzelmi vagy a gondolati töltet, az aktivitás. Minél jobb a közérzet, vagyis az általános állapot, annál nagyobb aktuálisan az érzékenység és az aktivitás is. Az emelkedett hangulat, a nagyobb érzelmi és/vagy szellemi töltöttség, a testi kipihentség és az erősen inspirált vágyak is nagyobb érzékenységre vezetnek. Úgy látszik, hogy a megfelelő idegrendszeri tartalékokon múlik főképpen ez a belső jólét.

Szerelmi állapotban vagy kellemes meglepetésekkel egyidőben az érzékenység fokozott. Ugyanezt lehet megfigyelni az aktus bemelegítő fázisa után, melynek a megfelelő további alakulás során elért maximuma végül orgazmushoz, azaz állapotváltáshoz vezet. Ez egy olyan váltás, mint például az ébrenlétből az alvásba kerülés. Nem akaratlagos, hanem feltételekhez kötött. Ha ezek közül a lehető legfontosabbakat tudatosan hozzáteszed, akkor amiről nem tudsz és nem tudod közvetlenül befolyásolni, az is hozzárendeződhet és akkor megtörténhet az átmenet, ami valójában egy jókora ugrás.

A túlérzékenységről

 Az érzékenység ellen elkövetett törekvések viszont előbb-utóbb biztosan túlérzékenységet okoznak, amivel a szervezet megakadályozza a helytelen irányba tett további cselekményeket. Bármitől el lehet ily módon határolódni, részlegesen és időlegesen, időt nyerve a regenerációhoz, ami után ismét visszaállhat az egészséges érzékenység.

A folyamatos erőszak és más elnyomás fajták viszont a regeneráció lehetősége hiányában sorvadást és élet elleni akadályt okoznak. Ez végül érzéketlenséghez és ingerelhetetlenséghez vezet. A túlzottan óvott és lelassított élet szintén ehhez hasonlóan elnyomottá válik. A hiba ott van, hogy nem az történik vagy nem történik meg, ami az adott életformához avagy pillanathoz kellene.

Az erőszakosan, türelmetlenül végzett önkielégítés vagy kielégítés során például az érzékenység csökken, és hosszabb idő alatt legfeljebb túlérzékenység érhető el, ami már kifejezetten kellemetlen és hátrányosan hat a teljes közérzetre. A korai magömlés során tapasztalható “pénisz-túlérzékenységnek” azonban teljesen más oka van. Itt valójában nem a pénisz túlérzékeny, az érzéstelenítő szerekkel ezért nem oldható meg ez a probléma.

Az alkalmazkodásról

 A hirtelen bekövetkező vagy a nagy tömegű vagy a túl erős környezeti változásokra tehát válaszul felgyorsul az energia-, információ- és anyagcsere. Ezek a cserefolyamatok alakítják át újra és újra az életünket. Ez több-kevesebb túlterheléssel és akár látványosabb megbetegedéssel járhat együtt. A betegség, mint alkalmazkodási reakció változó lefolyású lehet, ami sok külső-belső tényezőtől függhet. A változékonyabbak hamarabb reagálnak és gyorsabban túlesnek rajta.

Nem csupán immunválasz (védekezés-támadás) jellegű reakciók zajlanak azonban ilyenkor, hanem annál sokkal több történik. Az energia-információs cserefolyamatok tovaterjedők, ezért a biológiai változások is átadódhatnak újabb egyedekre, közvetlen átadással és közvetett módon is. Átadódhat a kialakult új életforma, vele az új immunitás, az új reakciók, az új képességek és egy újfajta megértés is. Teljesen kész formában, egyiktől a másikba.  Ami a biológiailag nagyon közel állótól kerül át teljesen feldolgozottan, azzal szinte nem kell munkát végezni a befogadáshoz és az átálláshoz, mert minden információ “emberre készen” megy át. Így komplett életforma csere jöhet létre.

Mit tehetsz, ha túlérzékeny lettél?

Hagyd abba. Hagyj 3-4 nap szünetet a regenerációnak. Legközelebb jóval kisebb erővel, de több információval és nyugodt állapotban kezdj hozzá. Legyél közben figyelmes arra, hogy amit teszel, arra mi a reakció, mik a közvetlen következmények. Először magadat tanulmányozd, csak utána foglalkozz másokkal. Régi szabály, hogy amit magadnak nem tennél vagy amit magadon még nem próbáltál ki, azt másoknak se tedd., és ami neked jó, az még nem biztos, hogy másoknak is jó, ezért légy óvatos és hagyd, ha nem jön be. Természetesen ezek sem csak a szexre nézve értelmezhetők.

Hogyan legyél érzékenyebb és alkalmazkodóbb egyszerre?

Kezdetnek a lehető legkisebb izgalmat okozd a legegyszerűbb és legfinomabb módon. Mindig fokozatosan építsd fel a folyamatot, mégpedig a lassabb, felületesebb és enyhébb ingerléstől elkezdve, azaz csak fokozatosan emeld az intenzitást. Ne siesd el. Közben ne légy kritikus, hanem légy figyelmes. Az egészet kívánd, ne csak a végét. Ha nincs rá elég időd, akkor ne tedd, inkább máshogy vezesd le a felgyülemlett feszültséget, melyet a lekötetlen szabad energia okoz benned. Ezt sokféleképpen le lehet adni és a vágyak közben mégis megmaradhatnak későbbre.

Legyen sok szabadon és kellemesen alakuló találkozásod, élményed és kapcsolatod és tegyél hozzá mindig újabbakat, hogy elegendő mennyiségű és minőségű feldolgozott emberi energiát és információt csere-berélhess másokkal. Ez közös érdek és e nélkül mindekinek mindenért egyedül kellene megdolgoznia, ami nagyon fárasztó és elégtelen, sőt életszerűtlen életmód lenne. Erről szólt ez az írás.

 

OrgasmService Do by Dr. Emese Toth - https://www.drtothemese.hu/

Szöveg: Tóth Emese/drtothemese.hu
Foto:Giulio_Fornasar/shutterstock

Az itt és máshol megjelent írásaimban közölt információk mindegyike a saját kutatásaimra, munkáimra épülnek és kizárólag a saját véleményemet tükrözik. Szerzői jogvédelem alatt áll valamennyi itteni vagy bárhol máshol, a nevem alatt megjelent tartalom is. Használd nyugodtan, hivatkozva a szerzőre, rám, vagy egyszerűen add meg a forráshivatkozást.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drtothemese-orvosszexologus.blog.hu/api/trackback/id/tr3816504080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása