Instrukciók a szexualitás megértéséhez

Gyakorlati Szexológia

Természetesség és elsődlegesség a szexben

2019. december 16. - Tóth Emese szexológus orvos

A szex prioritása

Azért vizsgáljuk meg újra és újra a szexualitást, hogy egyre érthetőbbé váljon és a gyakorlati megvalósítása is fejlődjön. Tudni kell, hogy mi a szex. Fontos, hogy tanítani is lehessen, a kapcsolatok tanai között méltó helyen, a jó egészségért, és a születendő utódokért. Nem elég csupán elvárni, hogy a sok tiltás és rejtegetés után egyszer csak átlendüljenek a fiatalok a gyerekkorból egy boldogság és családalapítás felé haladó felnőtt életbe. Meg kell próbálni minél emberibben és ugyanakkor minél egyszerűbben megközelíteni a szexet, és direkt abban a formában, ahogy a természetben mindig is megmutatkozott.

A természetesség törvénye

A szexualitás a természetben nem válik külön más működésektől. Kedvező körülmények között felizzik a belső tűz, kedvezőtlen körülmények között pedig szünetel. Ez akkor is így van, ha csoportokban, családokban élnek, és akkor is, ha a magányosság jellemzőbb. Az embernél úgy tűnik, hogy biológiailag folyton kedvezőek a körülmények. Ez persze nem teljes, ha kihagyjuk a környezet hatásait. Csak nézzék meg a mai, ipari-technikai civilizációkban a helyzetet. Vizsgálják meg önállóan is, hogy miért van szükség mesterséges megtermékenyítésre és párterápiákra, avagy potencianövelőkre és lelki problémák megoldására.

A gondolkodásban és a viselkedésben a legtöbben igyekeznek teljesen elszigetelni a szexet, ezért található annyi hibás és hiányos, sőt teljesen életszerűtlen megközelítés, ha az intim dolgokról esik szó. Az elkülönítésnek mesterséges oka és célja van. Például a kordában tartás. Teljesen elfogadhatatlan azonban, hogy dogmákkal és más tévedésekkel akarnak életeket szabályozni vagy elválasztani a helyes életmódtól és a józan észtől. Ez valójában nem csupán tévedés, hanem akarat is. Sosem láthatták ezeket a hibás nézeteket beigazolódni a természetben, ezért elhintették, hogy az emberiség különbözik a természet többi szereplőjétől. Aztán ez már könnyen elvihetett oda is, hogy egyenesen különbnek tartsák az embert. Az volna? Ezeket a régi és elavult nézeteket bármely korban és társadalomban erőszakkal tartatták be, vagy úgy sem sikerült. Fontos lenne, hogy ezt megtudják, és többé ne erőszakolják bele a régebbi vagy jelenlegi hézagos és torz nézeteket és elvárásokat a természet dolgaiba, ami a saját életüket is jelenti.

Az elsőbbségi elv

Ha természetszerűleg tudjuk nézni a nemiség egyéni és csoportos működését, akkor arra is hamar rá lehet jönni, hogy a szexhez kapcsolt dolgok bizonyos módon kiemelt előnyöket élveznek. Nem abban az értelemben, mint valaminek az oka vagy következménye. Nem is csupán biológiai értelemben. A szexualitás sokszorosan összetett, más működésekkel is szoros összefüggésben lévő működéshalmaz. Nem diktátorként szerepel, ahogy korábban gondolták, hogy minden miatta történne, hanem nagyfokú érzékenysége miatt leelőzi a többi működést. Ha pedig elindult valami, akkor a szervezet többi része is megmozdul ennek hatására.

Mindig a legérzékenyebb részek reagálnak elsőként, s ezzel indítják be az egész szervezetet, amely ekkor még csak ösztönösen kezd mozogni. Közben sok energia szabadul fel a tartalékokból, hogy az ilyen hirtelen kialalkuló igényeknek is eleget lehessen tenni. Arra reagál az élőlény, ami körülötte zajlik. Ez az, ami miatt mindig kiemelkedő fontosságú a szex: a változékony helyzetek miatt. Stagnáláskor vagy már a leépülések fázisában, például idős korúaknál vagy betegeknél, el is múlik ez a szerepe. Jól látható a párkapcsolatok alakulásában, ha már nincsen elegendő kötőerő, akkor a változékony körülmények között könnyebben szétesnek a kapcsolatok. Stagnáló körülményeik között viszont lassan kialszik a tűz és ez hosszan vagy végleg így maradhatnak.

A nagyobb érzékenység mindig gyorsabb és jobb reakcióképességgel jár. A változékonyság előnyt jelent, ezért ez a fejlődés alapja. Így az erotika, a szerelem, a szex és a fejlődés összefonódtak. A családi életben is szükség van a kisebb-nagyobb változásokra, hogy az ott élők megtarthassák vagy növelhessék a potenciáljukat, a belső tüzet.

A szex tehát nem csak az utódlással játszik szerepet a fejlődésben, hanem minden emberi élet egyedi fejlődésében is. Direkt keveredni kell egymással, ezzel lehet gerjesztődni és változni. Fontos, hogy ezt a lehetőséget ne korlátozzák természetellenes módokon butaságból vagy a társadalmi, gazdasági és vallási okokra hivatkozva, melyekkel általában szokás silányítani az emberi faj genetikai előmenetelét és természetes jólétét. A kedvezőtlen hatások a szerelmi viszonyokat tönkre teszik. Csupán azzal is, ha csökken a közvetlen egymásra hatás lehetősége. és persze nem helyes az sem, ha önző magán és társadalmi célok miatt erőszakosan kezdeményezik a kapcsolódást és a szétválást, Az elemi érdekek természetesek és ennek megfelelően alakulnak, de nem tévesztendők össze az önző érdekekkel. Elemi érdek a vágyódás a szeretetre és a megértésre, vagy a családra és a teljes életre. Önző akaratnak tartható a kisebb-nagyobb csoportban elérni kívánt előnyösebb helyzet érdekében történő párválasztás és ember-kihasználás és a félelemből belekapaszkodás. Még akkor is, ha ezt szebb köntösbe öltöztetik, akár nagyobb igényességgel körítik.

Az intim kapcsolatokon keresztül épített folyamatokkal nagyon erős vonzások és egyesülések építhetők fel, amivel az optimumot lehet kihozni a közös célokból, emberileg és társadalmilag is. A bőséges energia- és információ-áramlás eredményezi a megújulást és a kedvezően változásokat, valamint erős együttműködésen alapuló viszonyokat teremt.

Az érzések természetesen reálisak a nem valódi vagy a nem élő hatásokra is. Például TV-t nézve vagy zenei felvételeket hallgatva is reális változásokon lehet átmenni. A különbség főleg abban van, hogy míg a felvételek és elektronikai vagy digitális úton közvetített érzelemkeltők egy szűkebb spektrumra korlátozzák élvezőjüket, addig az élő kontaktusok során sosem tudható, hogy mit és mennyit kapnak a következő pillanatban, és a kifejlet lehetőségei is végtelenek.

Havi egy aktus elegendő a pároknak?

Gyakori, hogy a párok havonta csupán egyszer vannak együtt. A férfiak emellett szinte naponta, de legalább heti 1-2 alkalommal foglalkoznak magukkal. Egyedül valahogy még megy, párosban viszont egyre rosszabb a teljesítmény, mert sem a nők, sem a férfiak nem képesek azt tenni és azt érezni, amit szeretnének.

 

Amikor az okokat keresik magukban és egymásban, arra gondolnak, hogy túl fáradtak, esetleg valami megzavarta a lelki egyensúlyukat, de lehet, hogy a párjuk eltérő igényei miatt megy tönkre idővel a szex a párkapcsolatokban. Mind igaz lehet, de a megoldás mégsem ezekben található. A hormonszint vizsgálatoktól és az erre ható szerektől szintén nem lehet sokat várni, nem ezek valók erre az állapotra. A potencianövelő vagy más szerek sem oldották meg a problémákat. Az újabb adatok szerint ráadásul károsodásokat okozhat szedésük, de más okok miatt is sokan kerülik a használatukat.

Ez a problémakör elsősorban nem a lelki zavarok közé tartozik, mint sokan hiszik, hanem a testhez kapcsolódik és az elégtelen működéshez, a leépüléshez, ezért mozgás-gyakorlatsorra épülő edzéssel állítjuk helyre a nemi működések zavarait. Ez a gyakorlatsor nem hasonlít az edzőtermi tréningekhez vagy az intimtornákhoz. Az OS gyakorlatsort egyedül kell gyakorolni, hogy lépésről-lépésre, természetes úton létrejött önregenerációval épüljön fel a működések teljes folyamata. Közben nő a potenciál, az erotika, beindulnak a hormonok, tónusba kerülnek az izmok, erősebb vágyak ébrednek, és ezekhez még új tapasztalatok is hozzáadódnak. Emellett szélesedik a póz-repertoár és javulnak a szexhez szükséges képességek, például az érzékenység is kifinomultabbá válii.

Miért jönnek létre ezek az elégtelenségek és működészavarok? 

Sokan kérdezik, hogy miért van bajuk? Bonyolultnak tűnik a helyzet, de a test szempontjából egyszerű a magyarázat. Képzeld el, hogy ritkán, mondjuk havi egyszer ülsz fel a bringádra, hogy tekerj egy jót. Felfelé a dombra - bár a közeledben van - már több hónapja nem jutottál el. Most végre ráérsz és kedved van erre a kis nehezítésre. Amikor azonban megpróbálsz nekilendülve feljutni a csúcsra, izmaid nem engedelmeskednek, lelassulsz, majd meg is kell állnod. A kedved is rögtön elmegy, és talán nem is érted, hogy ilyen gyorsan hogyan veszíthetted el az erőt.

Nézzük meg mindezt a szex esetében. Tudni érdemes, hogy az önkizés olyan, mint a sík terepen bicajozás. A páros aktus viszont a dombra feljutással egyenértékû. Hiába szoktál gyakran önkizni, a ritka páros együttlétek miatt az erőnléted egyre kevésbé lesz alkalmas, hogy jól menjen, és hogy örömet érezhess és adhass az aktusok közben. Igen, az adás fontos. Erőlködéskor nem adsz át élvezetet, hiszen nem azt éled, és nem is tudod megkapni.

 

Miért csak a mozgást vesszük példának és nem a stresszt vagy a párkapcsolatban bekövetkezett változásokat, tetteket és belső érzéseket, ahogy általában szokták?

Amikor valamilyen nehézséget okozó és nem teljesen érthető probléma merül fel az életben, akkor mindig érdemes megkísérelni párhuzamot vonni a mozgással, mint valamely megterheléssel járó cselekvéssel, és átgondolni, összevetni a tapasztalt problémával. Ha például az erőnléttel van valamilyen gond, és azt nem koplalás okozza, akkor először nem az evéssel, hanem a mozgással igyekszünk befolyásolni, azaz edzeni fogjuk magunkat, hogy növeljük a terhelhetőségünket. (Csak ezután érdemes hozzátenni, hogy milyen étkezés a legjobb a szükséges edzésekhez.)

 

Hogyan néz ki ez a példa a szex-működések megoldásával kapcsolatban?

Mit hanyagoltál el, amiért veszett oda az erőd?

Az erőnlét csökkenése miatt bekövetkező működészavarok például az elégtelen merevedés, és/vagy a túl rövid idő, vagy ha nem tudsz elmenni. A nőknél és a férfiaknál egyaránt látunk ilyeneket. Az izomzat és az idegrendszer egyaránt nehezen fogadja azt a terhelést, amiben edzetlen, sőt ami új számára.

Ha túl ritka nálatok a páros szex, vagy nagyon korlátozottak benne a lehetőségeid, akkor annak a mozgásaihoz szükséges izomzat, az ahhoz szükséges idegműködések és energetika épülnek le benned. És az is lehet, hogy még sosem tudtak teljesen felépülni. Az előző jobb állapotodhoz képest tapasztalod a romlást, de ez az előző szintén alacsonyabb volt, mint kellene, mert még sosem tudtad teljesen felépíteni magadat, és ezért még sosem álltál a saját képességeid csúcsán. De a teljesítményed zuhanása lehet nagyon nagy is, ha régebben még nagyon jól ment, de mostanra nagyon kedvezőtlenül alakultál át.

Az izomzat és az idegrendszer egyaránt nehezen fogadja tehát azt a mozgást, amiben edzetlen vagy, sőt ha új számodra. Hiába gyakori például az önkizés, az nem azt adja, ami a páros élvezethez kell. Még akkor sem, ha naponta csinálod. Sem mennyiségileg, sem minőségileg nem elegendő oda.

Nem csupán az orgazmus elérése vagy szerveid kitisztulása számít ugyanis abban, hogy eleget tettél-e az önkarbantartásért. Az is számít, hogy pontosan milyen mozgást végzel közben. Az önkizés a pároddal történő gyakorlatozáshoz képest nagyban különbözik mozgásban, koncentrációban, izgalomban, elfáradásban, és elégedettségben is. A végső stádium pedig az, amikor már az önkielégítés sem megy, vagy már nem is kívánod.

A páros élvezet sosem lesz felhőtlen, ha kiesel a gyakorlatból, és lelkileg is gyorsan nő a veszteséged azzal, hogy veszítesz az eredeti tüzes lendületből. A potenciális elégtelenséget célzott edzéssel mindig rendbe lehet hozni. Egyetlen hatásos terápiából sem maradhatnak ki a mozgásgyakorlatok. Edzések, aktív cselekvés során elért változások nélkül nem lehet kigyógyulni belőle.

Másik jótékony hatása a mozgásnak, hogy a lelki problémák megoldásának is a legegyszerűbb módjaként tartom számon. Önmagában létező lelki problémát nem is láttam. A legtöbb esetben arról van szó, hogy valamit nem értünk, hiányoznak az információk és/vagy az adott információmasszához szükséges elrendezés képessége, ami a megértéshez és a szükséges reakcióhoz, azaz cselekvéshez vezetne. Az OS mozgásgyakorlatok hatására erőt gyűjtünk össze, komplexebben kezdjük látni a dolgokat és rugalmasabban állunk hozzá, miközben a szex élvezetéhez és a problémák megoldásához is egyre közelebb kerülünk. Végül egy teljesen átlátható és logikus utat bejárva érhető el az eredmény.

 

A mozgáshoz kötődő gyógyítási tapasztalataimat néhány  pontban foglaltam össze:

A kedvező változásokhoz aktív mozgás szükséges, ami

-kimozdít a holtpontról

-új élményeket- és tapasztalatokat ad

-bőséges tartalékenergiát gyűjt össze

-fizikai és lelki állóképességet is ad

-realizáló gondolkodáshoz és cselekvéshez vezet

-erős, stabil, a megértésen alapuló állapotot eredményez

 

Milyen edzésre van szükség? 

Olyan mozgást érdemes tanulni, ami pontosan azt az átalakulást segíti, ami szükséges. Ehhez lényegében le kell másolni és rendszeresen gyakorolni a megfelelő mozgást és a hozzá kapcsolódó működéseket. Éppen azt kell tehát modellezni és azzal edzeni a gyakorlatban, ami most még nem megy jól.

Az is fontos, hogy szabadon, egyedül cselekedj. Nem az eddig megszokott, elégtelen módon, hanem pontosan azt kell tenned, amiben fejlődni szeretnél. (Aki gyorsan és kitartóan akar kerékpározni, annak nem elég, ha úszik vagy gyalogol, hanem főleg kerékpározni kell.) A funkcionális (gyakorlati) orvosi szexológia módszerével a terápia a megoldáshoz úgy vezet el, hogy nem gyógyszerel és nem tilt, hanem edz és újat tanít.

 

Összefoglaló

 

Miért nem megy a szex?

Valamiért ritka nálatok a páros szex. Ez önmagában is megoldandó. Emiatt és talán más ok miatt is, gyakran önkielégítesz vagy már azt sem teszed. A páros szexhez jóval nagyobb edzettség, jobb erőnlét és több gyakorlat kell, mint amit a gyakori önkizésekkel valaha el tudnál érni. Érthető, hogy a ritkább önkizés sem segít rajtad, tehát nem baj, ha legalább ezt rendszeresen csinálod.

A páros szexben nyújtott munkád mutatja meg, hogy mire vagy képes, nem az, amit egyedül tudsz elérni. Ha párosban nem jól megy, akkor elégtelenségben szenvedsz. Ez nem betegség, élhetsz így is, de nem is vagy egészségesen erős és kiegyensúlyozott.

Mit lehet tenni?

Olyan edzésre van szükséged, amit szabadon egyedül csinálhatsz, nem függsz senkitől, csak magadtól, de a páros szex nehézségi fokának megfelelő terhelést ad, azaz a páros szexre tudsz edzeni általa. Az edzés közben pontosan mérhetően javulsz, és ezzel párhuzamosan a páros szexben is azonnal megjelennek az eredmények. Nőknek és férfiaknak is szükségesek az OS edzések az erőnlét és az élvezetes élet szintentartásához, az élet élvezeti értékének visszanyeréséhez.

Az OS rendelés és a szexológiai tesztek oldala: OrgasmService Do by Dr. Emese Toth - www.drtothemese.hu

 

Bemutatkozás

A test egészsége, boldogsága, valamint működtetése

Ne erőlködj!

Ne késleltesd!

Ne gyógyszereld!

A Szex élvezet! Csak élvezetes úton lehet megoldani.

(OrgasmService Do by Dr. Emese Toth)

Ennek a blognak a tervezése évekkel ezelőtt kezdődött és csak mostanra érett meg a helyzet, hogy elinduljon. Az indulás oka végülis az lett, hogy az interneten mindenfelé fellelhető írásaim és tanácsadásaim egyre lejjebb kerültek az idő gyomrában, azaz egyre kevésbé találhatók meg a hálón. Ráhalmozódtak azok az évek, amikor már nem dolgoztam itthon és külföldről sem küldtem anyagot a megjelentető felületeknek. Ezeknek a weboldalaknak egyike sem volt sajátom, mert én inkább könyvet adtam ki, 2006-ban. A könyvpiacon nem terjesztettem, csak az orvosi rendelésemen fogyott, és sok média szereplésem is volt akkoriban, így nem gondoltam, hogy valaha is blogot fogok indítani. Inkább egy újabb, bővített könyvkiadásban gondolkodtam és össze is férceltem nagyjából az azóta született műveket, gondolatokat. Az idő azonban ezt a munkát is túlhaladta, már nem foglalkoztat, kár volna az élő fákért, amikből az a papír készülne. A kiadatlan anyagok azonban felgyűltek az évek alatt, és nekem is több időm van manapság a gondolatokra és a leírásra. Ez talán csak átmeneti lesz, de addig megragadom ezt az alkalmat, és teszek egy-egy kísérletet, hogy látható tegyek itt pár instrukciót, átadjak néhány tudnivalót, összefüggést.

Ezek ma még hiányoznak a szexológiából, ahogy látom. Mellékvágányokat érzek, sikertelenséget és akarást. Jó lenne már túlhaladni ezeket, és átdolgozni azokat az elterjesztett módszereket és nézeteket, amikben sok félreértés, lényegtelenség és vakon tapogatózás van. Nem kivétel ez alól a gyógyszeripar sem, beleerőszakolva a természetes működésekbe és a természetes működészavarokba az idegrendszer vegyi csonkítását, a lélek sorvasztását és a test krónikus betegségek felé taszítását. (De jó ezeket leírni. NEM bántásból, hanem mert itt szabadon tehetem, mert nem függ tőlem senki jóléte és hírneve. Szabadon, mert csak magamnak írom és mindenki másnak, akit esetleg érdekel.)

Sosem gyűjtöttem mást, csakis tapasztalatokat. Mindig újabbakat. És nem ragadok bele a magam által kitüntetően észrevett szabályszerűségekbe sem, mert tovább keresem a mélyebb megértést. De feltétlenül betartom az egyszerű utasításokat, melyek az együttélést segítik. Például hasznosnak tartom az utakon a sebességkorlátozást. Ezt most nem fejtem ki bővebben, de az ezzel kapcsolatos általánosan tapasztalt hozzáállás sokat mesél arról, hogy mi a hiba az életünkben.

Nem kicsinylem le a TEST fontosságát, bár ez szinte kortalan divat, mondván hogy az nem tiszta és mert a lelkünk sokkal fontosabb. Nem hiszem, hogy a sanyarú, kihasználatlan és buta élet használna a lelki fejlődésnek, amikor ez a fajta túlzó gondolkodás oda vezet. De azt látom, hogy a testtel foglalkozni mellőzhetetlen, ha a lelket is egyensúlyban szeretnénk tartani, és olykor meggyógyítani is ezen keresztül lehet a legkönnyebben.

Nem volt érthető a módszerem a rendelésem indulásakor, és ma sem az: Orvosi Gyakorlati Szexológia. Az orvosok bátor tettként és nagy hiánypótlóként üdvözölték. Az úgynevezett pszicho-szexológiai szakmához a tudásomnak semmi köze. Sokat kísérleteztem azon, hogyan fogom kommunikálni, hogy mit is jelent ez a pár szó, hogy gyakorlati szexológia, de nem műtét vagy gyógyszer és nem is szex-szolgáltatás. A mai napig úgy érkeznek hozzám a páciensek, hogy ez fogja meg őket, és ebben reménykednek, hogy teszünk végre valamit. De közben izgatottak, mert kissé féltik az intimitásukat, hogy mi fog velük történni egy ilyen témájú helyen. Ma még nincs rá megfelelő hétköznapi fantázia, hogy a szexszel hogyan lehet másképpen is foglalkozni a gyakorlatban, úgy, hogy a bajok megoldódjanak.

Mára sokat fordult a világ. Vannak terápiák, amik meg merték célozni a szex-szolgáltatás szerűségek behozását a terápiás célú segítségnyújtásba. Számomra ez az út sem szükséges. Teljesen más, jobb lehetőségek vannak rá, hogy létrehozzuk a kedvező változásokat. Ezekről a további cikkelyekben fogok még bővebben is említést tenni.

Az írásaimban közölt információk a saját kutatásaimra és munkámra épülnek és kizárólag a saját véleményemet tükrözik, ezért szerzői jogi védelem alatt állnak Használd nyugodtan, hivatkozva a szerzőre vagy add meg a forráshivatkozást is. Nem lesz több senki azzal, ha tanul valamit, aztán hagyja feledésbe merülni, hogy mi módon jutott hozzá. Ma a források számontartása fontosabb, mint valaha, mert az eredeti forrásokat elfedik a tőlük tömegével plagizáló, de a tudást nem értőn, eltorzítva továbbadó okoskodók. Nem szégyen pedig másoktól tanulni, ám lopni egyúttal önbecsapás és közveszélyes is.

https://www.drtothemese.hu/